Een goed ontwerp van een woningventilatiesysteem start steeds met het bepalen van de vierkante meters vloeroppervlak in elke ruimte. De volgende stap is bepalen in welke ruimten er lucht moet toegevoerd worden en waar er lucht moet afgevoerd moet worden. De som van de debieten bepaalt op zijn beurt de capaciteit van je ventilatietoestel. Eigenlijk is het dus zeer eenvoudig om met het document voor de handmatige berekening een ventilatiedebiet voor een woning te bepalen.

Besparen

Wist je al dat er 2 zeer interessante ruimten zijn wanneer je het debiet voor een D-systeem gaat bepalen? Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar je kan, als je de werkwijze in deze ruimten begrijpt al snel enkele honderden euro's besparen op de investering in zo'n systeem. Een lager debiet voor de ventilator wilt immers zeggen dat er kleiner, dus goedkoper, toestel kan gekozen worden. Tel daarbij dat de kanaaldiameters meestal ook kleiner kunnen en je weet opeens waarom het zo interessant is om te weten om welke ruimten het gaat. Ik zal je geduld niet langer op de proef stellen. Het gaat om de eetkamer en de dressing.

Eetkamer

De eetkamer kan in bepaalde situaties namelijk vaak deel gaan uitmaken van de open keuken. In de FAQ-lijst van het Vlaams Energieagentschap waarin je een antwoord op enorm veel vragen over ventilatie kan terugvinden zal je zien bij vraag 6.4 (pagina 26) dat er iets speciaals aan de hand kan zijn wanneer een eetkamer grenst aan een open keuken en er daarnaast nog steeds een woonkamer (of zithoek) is. De verdeling tussen de groene ruimten (toevoer: zithoek, eetkamer, slaapkamers) en bruine ruimten (afvoer: keuken, badkamer en WC) kan zo behoorlijk veranderen zoals op de figuren te zien is. Het totale toevoerdebiet in de woning zal zo kleiner kunnen zijn.

Verdeling woonkamer en keuken - grote woonkamerVerdeling woonkamer en keuken - grote keuken

Dressing

De tweede ruimte waar je wat speelruimte mee hebt is de dressing. Deze speelruimte heb je zowel voor een C-systeem als voor een D-systeem. De voornaamste vraag die je moet beantwoorden voor een dressing is de afsluitbaarheid van de aangrenzende ruimte. Als een dressing afsluitbaar is van de aangrenzende ruimte, dan moet er geen ventilatie voorzien worden. Om een balansventilatie (type D) in balans te krijgen mag er uiteraard wel een afvoer (of zelfs een toevoer) voorzien worden in de dressing, maar het moet niet.

Dressing bij slaapkamer - grote slaapkamerDressing bij slaapkamer - afvoer in dressing

In de figuur zie je zo dat er op verschillende manieren met de dressing gewerkt kan worden. Het is een deel van de slaapkamer (en dus een toevoerruimte) als ze niet afsluitbaar is, het kan een toevoerruimte, een neutrale ruimte of een afvoerruimte zijn als ze wel afsluitbaar is. Een afsluitbare dressing in de plaats van een niet-afsluitbare dressing verlaagt dus ook het vereiste debiet waardoor er kan bespaard worden op de installatiekost.

Dit artikel verscheen eerder op de website Habitos. Figuren door www.luchtwinkel.be.

Tags
Publicatiedatum