Sommige mensen vinden de raamroosters in een C-systeem maar niets. In tegenstelling tot wat men zou verwachten is het niet het energieverbruik voor verwarming dat aangehaald wordt als reden. De invloed van de koudere buitentemperatuur in de winter wordt immers met slimme vraaggestuurde ventilatiesystemen of verwarmingstrips in het rooster opgeheven. Het probleem voor deze groep mensen is dat de roosters zichtbaar zijn.

Tot heel erg slimme wetenschappers een echte onzichtbaarheidsverf uitgevonden hebben, bestaat onzichtbaar niet. Met een onzichtbaar raamrooster bedoelt men dan ook een raamrooster dat nauwelijks opvalt. Het wordt als onzichtbaar ervaren wanneer men naar de woning en het raam kijkt. Bij goede plaatsing van ramen met dergelijke roosters is het zelfs voor de ervaren waarnemer niet altijd onmiddellijk duidelijk of er nu wel of geen raamroosters zijn.

Soms kan een raamrooster niet

In een aantal situaties is de plaatsing van een raamrooster niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld maar aan gebogen ramen of ronde ramen.

Soms is het niet mogelijk om nog raamroosters te plaatsen omdat er ramen zonder raamroosters aanwezig zijn in de woning (bijvoorbeeld bij renovatie) of omdat men de ramen niet wil of kan vervangen.

Ook zonder raamroosters kan natuurlijke ventilatie

Raamroosters leveren een debiet dat getest wordt volgens de normen NBN EN 13141-1 en NBN EN 13141-2. Dit geeft de gebruiker van deze raamroosters een garantie krijgen dat alles volgens de EPB-regels verloopt en dat er geen boete betaald moet worden.

Voor de handige doe-het-zelver in actie schiet en een willekeurig muurrooster en ventiel in een muur gaat combineren tot een natuurlijke toevoer even een korte waarschuwing: dit is niet conform de EPB-regels! Een zelfgemaakt rooster is niet getest volgens de normen NBN EN 13141-1 en NBN EN 13141-2 en zal dus resulteren in een boete.

Muurrooster voor natuurlijke luchttoevoer

Er is een heel erg klein aanbod van kant-en-klare muurroosters die gebruikt kunnen worden voor luchttoevoer naar de woning. Het zichtbare deel aan de binnen- en aan de buitenkant is aanzienlijk in omvang. Je kan dit niet een onopvallend rooster noemen.

Silenzio buitenSilenzio binnen

Rooster in het dak voor natuurlijke luchttoevoer

Wanneer je een hellend dak hebt (bijvoorbeeld een zolderkamer die de functie slaapkamer krijgt), dan is het dikwijls niet mogelijk een rooster in een raam in te bouwen op een hoogte van 1,8 meter (wat verplicht is volgens de norm). Een alternatief is dan een rooster dat verwerkt wordt onder de pannen van het dak. In combinatie met de ventilatiedakpannen (die over de ganse lengte van het rooster moeten voorzien worden) kan op deze manier een weinig opvallende natuurlijke toevoeropening in het dak verwerkt worden.

Sonovent D

Roostercombinatie

Bij sommige fabrikanten is een combinatie van een klassiek muurrooster volgens de normen NBN EN 13141-1 en NBN EN 13141-2 getest met een regelbaar binnenrooster. Om een aanvaardbaar debiet te realiseren met deze werkwijze, moet al snel een buitenrooster van meer dan 20cm (breedte en hoogte) toegepast worden. Ook de toepassing van een raamrooster dat ingebouwd wordt in de muur is een mogelijkheid. De regel voor die roosters blijft: hoe groter het debiet, hoe breder het rooster.

Over onzichtbaarheid hebben we het intussen al lang niet meer.

Dit artikel verscheen eerder op de website Habitos. Figuren door www.luchtwinkel.be.

Publicatiedatum