We betalen genoeg voor onze stroom. En een ventilatiesysteem zetten wilt zeggen dat dit ook stroom zal verbruiken. Nog maar eens een verbruiker erbij die ervoor zorgt dat we elke maand een hoop euro's zien verdwijnen. Maar hoeveel is dat nu precies? We meten het even en zoeken uit hoeveel koffie je kan drinken voor een minimale ventilatie.

Het ventilatiesysteem dat hier bekeken werd, is een installatie die intussen 12 jaar dienst doet. Er werd regelmatig onderhoud gedaan op het toestel en recent werden ook de filters vervangen. Het is dus te verwachten dat deze installatie in de minimale stand niet al te veel energie zal verbruiken. Bij controle met nauwkeurige meetapparatuur blijkt dat het toestel 12 Watt elektrisch vermogen opneemt terwijl er aan de ventielen in totaal 80 m³/h lucht geleverd wordt. Die 80 m³/h is het minimum dat nog acceptabele luchtkwaliteit oplevert in deze woning.

Bij dit vermogen zal het ventilatiesysteem in 1 uur 43200 Watt seconde energie verbruiken. Dat is 0,0120 kWh. Als dit ventilatiesysteem het ganse jaar in deze stand zou blijven staan, dan zou dit ventilatiesysteem afgerond 105 kWh verbruiken per jaar. Vergelijk deze werkelijke cijfers even met de schattingen die we eerder al maakten.

Hoeveel koffier voor ventilatie?

Maar is dat nu veel of weinig? Een eenvoudige referentie die je kan gebruiken is het vergelijken met het maken van 1 kopje koffie. De belangrijkste stap daarbij is meten wat het energieverbruik is en hoe lang dit duurt. Na wat telwerk komen we uit voor het kopje koffie uit op 127837 Watt seconde of 0,0355 kWh. Je kan dus 3 uur ventileren aan 80 m³/h in deze woning voor 1 kopje koffie. Als je niet meer dan 8 kopjes per dag drinkt, zal je even veel energie verbruiken aan koffie als aan ventilatie. Uitdaging aangenomen!

80 m³/h voor deze volledige woning is te weinig. Om goed te zijn zou hier iets meer geventileerd mogen worden. 120 m³/h of zelfs 150 m³/h zou niet overdreven zijn. In de middenstand (aanbevolen stand) levert dit ventilatietoestel 130 m³/h terwijl er 36 Watt vermogen opgenomen wordt. Dit zou uitkomen op ongeveer even veel energieverbruik als er nodig is voor een kopje koffie. 24 kopjes koffie per dag drinken om aan hetzelfde verbruik uit te komen is wat overdreven. Mogelijk kan je dan wel een hometrainer gaan gebruiken om zelf wat elektrische energie bij te maken. Of zoveel koffie gezond zal zijn, is te betwijfelen. Er is wel zekerheid over goede luchtkwaliteit.

Publicatiedatum