In een D-systeem wordt in de winter koude buitenlucht door een kanaal naar het ventilatietoestel gebracht. Aan de andere kant zal opnieuw afgekoelde lucht naar buiten gaan via een afvoerkanaal. Beide kanalen moeten geïsoleerd zijn om condensatie op de buitenkant van de buis te voorkomen. Deze condensatie kan erg lelijke vochtvlekken veroorzaken.

In de zomer wordt doorheen dezelfde geïsoleerde kanalen warme (vochtige) buitenlucht naar het toestel gebracht. Condensatie is dan mogelijk aan de binnenkant van deze kanalen.

Zelfdragend of na isoleren

Er zijn 2 manieren om met geïsoleerde kanalen te werken aan een D-systeem. Ofwel werk je met zelfdragende geïsoleerde kanalen, ofwel gebruik je een gegalvaniseerde spiraalkoker die je achteraf isoleert. Het voordeel van achteraf isoleren is de lage kostprijs ten opzichte van zelfdragende geïsoleerde kanalen. Verder zullen gegalvaniseerde stalen kanalen (ook wel spiraalkokers genoemd) een lagere tegendruk hebbend dan de zelfdragende geïsoleerde kanalen. Achteraf isoleren is meestal een tijdrovend werkje, het moet zeer nauwgezet uitgevoerd worden om vocht in de isolatie te voorkomen en het is niet altijd mogelijk om de isolatie zonder koudebruggen uit te voeren.

isolatiemantel spiraalkokers

Zelfdragende geïsoleerde kanalen zijn eenvoudig te monteren door middel van inschuifsystemen, klemsystemen of rubber dichtingen. De meeste systemen maken een eenvoudige demontage mogelijk waardoor onderhoud van deze kanalen geen enkel probleem is. De zelfdragende geïsoleerde kanalen zijn gemaakt van vlamdovend geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxpandeerd polypropyleen (EPP) of polyolefine isolatieschuim.

Geëxpandeerd polypropyleen (EPP)

De kanalen uit geëxpandeerd polypropyleen (EPP) hebben een grijze kleur en zijn niet samendrukbaar. Meestal worden deze kanalen in 2 maten aangeboden: binnendiameter 150mm of binnendiameter 180mm. De buitendiameters zijn dan 180mm en respectievelijk 210mm. De rechte kanalen hebben een lengte van 1m. De kanalen kunnen met een lang kartelmes of een ijzerzaag op de juiste lengte gezaagd worden.

EPP pijpEPP bocht

Geëxpandeerd polystyreen (EPS)

De kanalen in vlamdovend geëxpandeerd polystyreen (EPS) hebben een donker grijze (bijna zwarte) kleur en zijn samendrukbaar. Meestal worden deze kanalen in 4 maten aangeboden: binnendiameter 125mm, 150mm, 180mm of 250mm. De buitendiameters zijn dan 155mm, 180mm, 210mm en respectievelijk 280mm. De grootste maat wordt niet zo vaak toegepast bij woningventilatie. De rechte kanalen hebben een lengte van 2,25m. De kanalen kunnen gemakkelijk met een breekmes op de juiste lengte gesneden worden.

EPS bochtenEPS buis

Polyolefine isolatieschuim

De kanalen uit polyolefine isolatieschuim hebben een grijze kleur en zijn niet samendrukbaar. Deze kanalen zijn aan de buitenkant voorzien van een harde zwarte HDPE kunststof laag waardoor dit type kanalen erg sterk is. De rechte stukken en de bochten worden met elkaar verbonden met een EPDM dichting. Deze kanalen worden met een binnendiameter van 125mm of 170 mm aangeboden. De buitendiameter is dan 160mm en respectievelijk 200mm. De kanalen kunnen met een ijzerzaag op de juiste lengte gezaagd worden. De rechte kanalen hebben een lengte van 2m.

Polyolefine buisPolyolefine bocht

voorbeeld uitvoering EPP

voorbeeld uitvoering EPS

Publicatiedatum