Een draagbalk of poutrelle is nodig voor de stevigheid van de woning, maar soms veroorzaakt dit ook een probleem voor ventilatiekanalen.

In een moderne woning wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een stalen draagbalk (in de volksmond poutrelle) voor het dragen van de welfsels. Op deze manier zijn dan grote open ruimten mogelijk. De draagbalk wordt door de stabiliteitsingenieur berekend en de afmetingen ervan moeten exact gevolgd worden bij de uitvoering van de bouwwerken.

Een probleem voor instortsystemen

Een stalen draagbalk kan een probleem vormen voor instortsystemen. De flexibele kanalen (of de rechthoekige kanalen) moeten soms met deze draagbalk kruisen en dan stelt men vast dat er iets niet helemaal zal lukken. De instortkanalen zullen erg hoog boven de draagbalk komen waardoor de vloerdikte groter zal moeten worden. Als een grotere vloerdikte toegepast moet worden, dan zal de draagbalk mogelijk niet voldoende sterk zijn. Mogelijk moet ook de afmetingen van de trap naar de verdieping aangepast worden.

DraagbalkDraagbalk of poutrelle en instortsysteem

In sommige gevallen is de hoogte van de draagbalk meer dan 10 cm boven de druklaag. In dat geval is het soms zinvol om een doorboring van de draagbalk te doen. Dit mag enkel in overleg en met goedkeuring van de stabiliteitsingenieur. Deze werkwijze zou als laatste redmiddel beschouwd moeten worden.

Doorboring draagbalk alleen met toestemming stabiliteitsingenieur

Als de hoogte van de draagbalk te hoog is om over te gaan met de instortkanalen en een doorboring is geen optie, dan kunnen er wel eens erg vreemde kanalen en vormen toegepast worden. Dat dit niet goed is voor de kwaliteit van het ventilatiesysteem spreekt voor zich.

 

Oplossing

Als vermeden kan worden dat een instortsysteem een draagbalk moet kruisen, zal er geen probleem zijn. Dit vergt een goed doordacht ventilatieplan en goede overzichten van de draagbalken op de plannen.

De keuze voor een instortsysteem voor ventilatie wordt vaak gemaakt in overleg met de architect. Op dat moment worden ook de plaatsen van de draagbalken vastgelegd. Samen met de architect kan dus een goede oplossing voor de ligging van de instortkanalen bepaald worden.

Een alternatieve oplossing is geen gebruik maken van instortkanalen in de buurt van de draagbalken. Blijf in dat geval wel steeds denken aan de betonsloffen die onder de draagbalken zitten. Daar kan je immers ook geen gat door maken.

Dit artikel verscheen eerder op de website Habitos. Figuren door www.luchtwinkel.be.

Publicatiedatum